Medische Encyclopedie – Apotheek Zeeburg – Amsterdam

Apotheek Zeeburg

Bij Apotheek Zeeburg bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Oostelijke Handelskade 1025-1027
1019 BW Amsterdam

Tel: 020-4197393

Fax: per 1 mei 2023 maken wij geen gebruik meer van de fax

E-mail: assistentapotheekzeeburg@ezorg.nl

E-mail voor vragen aan de apotheker: info@apotheekzeeburg.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Ontstoken ogen door infectie

Inhoud

Ontstoken ogen door infectie

Wat zijn ontstoken ogen door infectie?

Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bekleed met een dun laagje weefsel, het bindvlies. Bij ontstoken ogen is meestal dit bindvlies ontstoken. Meestal is een virus en soms een bacterie de oorzaak. Ook irritatie of allergie kan de ontsteking veroorzaken.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Vastgeplakte oogleden kunt u losweken met een watje of gaasje met gewoon kraanwater. Veeg van buiten richting neus.
 • Draag geen contactlenzen tot de oogontsteking is genezen.
 • Gebruik geen make-up.
 • Gebruik bescherming tegen fel las- of zonlicht.
 • Bij een strontje kunt u de genezing helpen door een paar keer per dag een warm washandje op uw ooglid te leggen.

Als u opeens slecht ziet en knipperen niet helpt, of als het oog erg pijnlijk is, moet u contact opnemen met uw huisarts.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Fusidinezuur ooggel 
Fusidinezuur belemmert in de bacterie de aanmaak van bacteriële eiwitten. Zonder eiwitten kan de bacterie niet verder groeien. De bacterie sterft af. Na enkele dagen van gebruik van fusidinezuur zal de roodheid, het pijnlijke, branderige gevoel en de slijm of pus afnemen of geheel verdwijnen.

Chlooramfenicol in het oog 
Chlooramfenicol remt de groei van vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af.

Tetracycline- antibiotica
Tetracycline dood vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. De arts schrijft tetracycline voor als oogdruppel of oogzalf, soms samen met capsules tetracycline om in te nemen.

Chinolon-antibiotica in het oog 
Chinolon-antibiotica remmen de groei van vele soorten bacteriën. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeelden zijn ciprofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine.

Macrolide-antibiotica in het oog 
Macrolide-antibiotica remmen de groei van vele soorten bacteriën. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie af.

Macrolide-antibiotica worden vooral gebruikt tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor andere antibiotica. Voorbeelden zijn azitromycine en erytromycine.

Aminoglycoside-antibiotica in het oog 
Aminoglycoside-antibiotica doden vele soorten bacteriën. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeelden zijn gentamicine, framycetine, neomycine en tobramycine.

Polymyxine B in het oog 
Polymyxine B doodt een aantal soorten bacteriën. Het maakt de celwand van bacteriën kapot waardoor ze afsterven. Het wordt altijd in combinatie met andere antibiotica voorgeschreven. Voorbeeld is polymyxine B in combinatie met gramicidine en neomycine.

Antibiotica in combinatie met bijnierschorshormonen 
Als de infectie niet snel genoeg geneest en als u veel last heeft van ontstekingsverschijnselen schrijven artsen soms deze middelen voor. Antibiotica doden bacteriën of remmen de groei van bacteriën. Bijnierschorshormonen remmen de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk.

Voorbeelden zijn dexamethason in combinatie met gentamicine, dexamethason in combinatie met tobramycine, dexamethason in combinatie met neomycine, dexamethason in combinatie met chlooramfenicol en polymyxine B en dexamethason in combinatie met neomycine en polymyxine B.

Antivirale middelen in oogdruppels 
Antivirale middelen remmen de groei van een aantal virussen. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de groei van het virus. Hierdoor kan het virus zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Na een paar dagen zullen uw klachten afnemen.

Alleen wanneer zeker is dat de infectie door een virus wordt veroorzaakt, worden deze middelen voorgeschreven. Een voorbeeld is aciclovir.